Rónay Budapesten született 1915-ben, étterem-tulajdonos családban, akik többek között a Belvárosi kávéházat is üzemeltették a déli Klotild palotában - képek a kávéházról itt, valamint itt, itt pedig egy pezsgőspohár 'Rónai kávéház' gravírozással. Az államosítást követően 1946-ban került ki az akkoriban nem éppen kifinomult gasztronómiájáról ismert Londonba, ahol a fáma szerint elborzadva tapasztalta pl., hogy a Victoria pályaudvaron egy madzagon lógó, közös kiskanállal kellett megkevernie teáját. Célja a brit konyha, étkezési kultúra felemelése volt, és bár állítólag idősebb korában már angolnak vallotta magát, életének felejthetetlen ételeiről szóló könyve sok magyar receptet tartalmaz.
Tuesday, 31 May 2011
Egon Ronay
Angliában 94 éves korában tavaly elhunyt Egon Rónay, világhírű magyar származású étteremtulajdonos, étteremkritikus, aki az első angol étteremkalauzt, a Ronay's Guide-ot alapította, mely páréves szünet után 2005-től ismét megjelenik. Rónay az '50-es években befutott éttermet is vezetett Knightsbridge-ben, Marquee néven, ezután kezdett el kritikákkal foglalkozni, melyeket saját maga adott ki, mindig ügyelve a független véleményalkotásra és megvesztegethetetlenségre - kiadványai költségeit kizárólag reklámbevételekből fedezte.
Rónay Budapesten született 1915-ben, étterem-tulajdonos családban, akik többek között a Belvárosi kávéházat is üzemeltették a déli Klotild palotában - képek a kávéházról itt, valamint itt, itt pedig egy pezsgőspohár 'Rónai kávéház' gravírozással. Az államosítást követően 1946-ban került ki az akkoriban nem éppen kifinomult gasztronómiájáról ismert Londonba, ahol a fáma szerint elborzadva tapasztalta pl., hogy a Victoria pályaudvaron egy madzagon lógó, közös kiskanállal kellett megkevernie teáját. Célja a brit konyha, étkezési kultúra felemelése volt, és bár állítólag idősebb korában már angolnak vallotta magát, életének felejthetetlen ételeiről szóló könyve sok magyar receptet tartalmaz.
Rónay Budapesten született 1915-ben, étterem-tulajdonos családban, akik többek között a Belvárosi kávéházat is üzemeltették a déli Klotild palotában - képek a kávéházról itt, valamint itt, itt pedig egy pezsgőspohár 'Rónai kávéház' gravírozással. Az államosítást követően 1946-ban került ki az akkoriban nem éppen kifinomult gasztronómiájáról ismert Londonba, ahol a fáma szerint elborzadva tapasztalta pl., hogy a Victoria pályaudvaron egy madzagon lógó, közös kiskanállal kellett megkevernie teáját. Célja a brit konyha, étkezési kultúra felemelése volt, és bár állítólag idősebb korában már angolnak vallotta magát, életének felejthetetlen ételeiről szóló könyve sok magyar receptet tartalmaz.
Labels:
Belvárosi kávéház,
Egon Ronay