Tuesday 31 May 2011

Egon Ronay

Angliában 94 éves korában tavaly elhunyt Egon Rónay, világhírű magyar származású étteremtulajdonos, étteremkritikus, aki az első angol étteremkalauzt, a Ronay's Guide-ot alapította, mely páréves szünet után 2005-től ismét megjelenik. Rónay az '50-es években befutott éttermet is vezetett Knightsbridge-ben, Marquee néven, ezután kezdett el kritikákkal foglalkozni, melyeket saját maga adott ki, mindig ügyelve a független véleményalkotásra és megvesztegethetetlenségre - kiadványai költségeit kizárólag reklámbevételekből fedezte.
Rónay Budapesten született 1915-ben, étterem-tulajdonos családban, akik többek között a Belvárosi kávéházat is üzemeltették a déli Klotild palotában - képek a kávéházról itt, valamint itt, itt pedig egy pezsgőspohár 'Rónai kávéház' gravírozással. Az államosítást követően 1946-ban került ki az akkoriban nem éppen kifinomult gasztronómiájáról ismert Londonba, ahol a fáma szerint elborzadva tapasztalta pl., hogy a Victoria pályaudvaron egy madzagon lógó, közös kiskanállal kellett megkevernie teáját. Célja a brit konyha, étkezési kultúra felemelése volt, és bár állítólag idősebb korában már angolnak vallotta magát, életének felejthetetlen ételeiről szóló könyve sok magyar receptet tartalmaz.

A déli Klotild palotában működött a Belvárosi Rónai Kávéház (fotó: FORTEPAN)